De første menneskelige bosættelser i Barcelona kan spores helt tilbage til de neolitiske tider. Selve byen blev grundlagt af romerne, som oprettede en koloni kaldet “Barcino” i slutningen af 1. århundrede f.Kr. Kolonien havde tusindvis af indbyggere og blev begrænset af en defensiv mur, hvis rester stadig kan ses i den gamle bydel.

I over 200 år var Barcelona under muslimsk styring, men efter den kristne generobring blev byen et amt i det karolingiske imperium og til et af de vigtigste steder for domkirken i Aragoniens krone. Den frugtbare middelalderlige periode etablerede Barcelonas position som det økonomiske og politiske centrum i det vestlige Middelahav. Byen gotiske kvarter er et vidne til den pragt, som byen var var fra det 13. til det 15. århundrede.

Fra det 15. til 18. århundrede kom Barcelona ind i en periode med tilbagegang, mens den kæmpede for at opretholde sin økonomiske og politiske uafhængighed. Denne kamp sluttede dog i 1714, da byen faldt til Bourbon-tropperne, og Catalonien og Catalanernes rettigheder samt privilegier blev undertrykt.

En periode med kulturel genopretning begyndte i midten af det 19. århundrede med ankomsten og hele udviklingen af tekstilindustrien. I løbet af denne periode, som blev kendt som “Renaixenca”, blev catalansk igen fremtrædende som et litterært sprog. Det 20. århundrede bød på en udbredt byfornyelse i hele Barcelona by. Det kulminerede med vartegnet Eixample distriket, som viser nogle af Barcelonas mest karakteristiske catalanske kunst- og moderniste bygninger. Den catalanske Anotni Gaudi, en af de mest fremtrædende arkitekter, designede bygninger som Casa Mila, Casa Batllo og Sagrada Familia-kirken, som er blevet verdensberømte bygninger.

De friheder, som blev opnået i denne periode, blev alvorligt begrænset under borgerkrigen i 1936 og det efterfølgende diktatur. Med genindførslen af demokratiet i 1978 genvandt Barcelonas samfund sin økonomiske styrke, og det catalanske sprog blev genoprettet. Byens afholdelse af de olympiske lege i 1992 gav en ny tro til Barcelonas potentiale og bekræftede for alvor sin status som storby.

Write A Comment