Det gamle og middelalderlige Paris

Byen Paris begyndte i det 3. århundrede f.Kr., da en keltisk stamme kaldet Parisii byggede en befæstet bosættelse på Ile de la Cite.

Romerne erobrede Parisii-folket og de byggede en by ved floden Seinen. Romerne kaldte Paris for Lutetia, men byen var dengang ikke særlig stor eller vigtig. Den havde en befolkning på max 10.000 indbyggere.

I slutningen af det 3. århundrede blev Paris og det omkringliggende område omdannet til at være kristent. På denne tid var det romerske imperium på tilbagegang. I år 486 var der en stamme kaldet frankerne som overtog Paris. Under frankernes styring begyndte Paris af blomstre. I 845 stormede vikingerne byen. Den franske konge betalte dem 7000 pund sølv for at forlade byen.

Fra det 11. århundrede begyndte Paris’ udvikling for alvor at tage fat igen. I middelalderen voksede Paris hurtigt, og blev en af Europas største byer. Dengang nåede befolkningsantallet de 200.000, hvilket måske kan synes et lille tal, men efter middelalderlige standarder var dette enormt. Kong Philippe-Auguste (1180-1223) byggede en mur omkring Paris. Han byggede også Louvre fæstningen.

Middelalderlige Paris var også en travl indlandshavn med varer, som blev bragt til og fra steder langs Seinen. Paris blev også kendt for sine forskere. Paris’ universitet blev også berømt. I mellemtiden blev katedralen de Notre Dame bygget fra slutningen af det 12. århundrede.

I 1338 begyndte Hundredeårskrigen mellem Frankring og England, og i 1348 blev Paris ødelagt af den sorte død. I 1357 førte parlamentsmedlemmet Etienne Marcel et oprør i Paris for at forsøge at få flere rettigheder til parisiske købmænd. I 1358 fangede kongelige styrker Marcel og alle hans tilhængere blev henrettet. I 1420 blev Paris overtaget af England. Frankrig gevandt byen i 1436.

Renæssance Paris

Paris genoprettede sig gradvist fra hundredeårskrigen og i 1528 flyttede Kong Francois I sin domstol til byen. Endnu engang blomstrede Paris. I det 16. århundrede ramte reformationen Frankrig. Franske protestanter blev forfulgt. Forfølgelsen nåede sit højdepunkt i 1572 ved det som er kendt som St. Bartholomews massakre. Ca. 2000 protestanter i Paris blev myrdet af katolikker.

I 1589 blev Kong Henry III myrdet og efterlod Henry af Navarre, protestant, som arving til tronen af Frankrig. Mange katolikker nægtede at acceptere Henri, han måtte derfor kæmpe for sin trone. I 1593 konverterede han til katolismen og i 1594 kom ind i Paris.

Kong Henry IV begyndte at bygge store offentlige bygninger i Paris. Han byggede også Pont Neuf i 1607. Henry blev myrdet af en katolsk fanatiker i 1610. Opførelsen af de store bygninger i Paris fortsatte under Louis XIV i slutningen af det 17. århundrede. Der var dog to sider af Pris. Ved siden af alle de fantastiske bygninger var der mange cafeer, og Paris var også berømt for sine filosoffer. Derudover var der en stor fattigdom i Paris. De fattige boede i byens skyggesider.

Paris efter 1789

Paris var centrum i den franske revolution der brød ud i 1789. Om morgenen d. 14. juli 1789 greb pariserne kanoner og våben fra “The Invalides” som var et hospital for militær veteraner. De omringede herefter en fæstning og fængsel som var kendt som Bastillen. Guvenøren blev tvunget til at overgive sig. For folket var Bastillen enormt vigtigt som et synbol på kongelig og magt.

Fra september 1793 herserede en sand terror Frankrig. I de følgende 9 måneder blev tusindvis af folk halshugget via guillotinen i Paris. I mellemtiden i september 1793 begynde en bevægelse kalder “De-Christianization”. Kirker blev vandaliseret og lukket. Notre-Dame kirken blev omdøbt til “Reason Temple”. Terroren sluttede i slutningen af sommeren 1794. Tusindvis af fanger blev løsladt og livet kom gradvis tilbage til normal.

Napolon blev hersker i Frankrig i 1799. Han byggede også Arc de Triomphe og La Madeleine. I 1814 blev Paris besat af armerede hære. I 1830 fandt en anden revolution sted i Paris. Louis Philippe blev forfatningsmæssig monark i Frankrig. I midten af det 19. århundrede begyndte den industrille revolution at omdanne Frankring. Paris voksede hurtigt, men mange af dens indbyggere levede i fattigdom. I 1832 dræbte kolera 20.000 mennesker i byen.

I 1848 resulterede utilfredshed i Paris i en anden revolution, og Napoleon III tog magten i Frankrig. Under hans regeringstid, som varede indtil 1870, blev dele af Paris genopbygget. Baron Haussmann var ansvarlig for at nedrive meget af Paris og bygge nye gader. Endnu engang boomede Paris økonomisk set og ligeledes gjorde befolkningstallet.

D. 19. september 1870 under den fransk-preussiske krig nåede preussiske tropper Paris og belejrede byen. I de næste 4 måneder blev pariserne holdt sultne og byen overgav sig d. 28. januar. Den franske regering lavede en formel fredstraktat med preusserne, men pariserne protesterede mod dens vilkår og de gjorde oprør d. 18. marts 1871. En regering kaldet paris Kommune blev dannet i byen. Den franske regering sendte tropper og efter uger gadekampe blev oprøret stoppet. Herefter blev tusindvis af medlemmerne henrettet.

Paris blev hurtigt genoprettet, og blomstrede i slutningen af det 19. århundrede. Eiffeltrånet blev afsløret i 1889, og metroen åbnede i 1900.

Moderne paris

Paris slap igennem første verdenskrig forholdsvis uskadt. I 1920’erne og 1930’erne var Paris kørende igen. Den 14. juni 1940 faldt Paris dog til tyskerne. Den. 19 august 1944 startede der oprør i Paris og den 25. august trådte de allierede styrker ind i byen.

I maj 1968 blev Paris rystet af studenteroptøjer, men stabiliteten kom snart tilbage. I slutningen af det 20. århundrede blev der opført nye bygninger i Paris som Tour Montparnasse i 1973 og Hotel Concorde Lafayette i 1977. I dag er Paris en blomstrende by, og turismen kører i bedste velgående. Les Quatre Temp Shoppingcenter blev grundlagt i 1981. Beaugrenelle Shopping Mall åbnede i 2013. I dag er befolkningen i centrum på 2.2 millioner.

Write A Comment