Modens historie kan anskues på flere forskellige måder, men her sigter vi på at give dig et kort overblik, over nogle af de vigtigste momenter, i den moderne, vestlige modehistorie.

Modedronningen i Versailles

Du har helt sikkert hørt om Marie Antoinette, dronningen af Frankrig, der mistede sit hovede under den franske revolusjon. Inden den tid, havde hun nået at befæste sig som verdens ubestridte modedronning. Hun klarte til og med, at få undertøj på mode, når hun optrådte på et offentligt portræt i en chemise a la reine (dronningens underkjole) og tog modeverdenen med storm. Modemagasinerne, så også for første gang dagens lys, i 1700-tallets Frankrig.

Den moderne kvinde vokser frem

På midten af 1800-tallet, finder også balletten vej ind i modehistorien. Det yndige sylfideideal, fra balletten La Sylfide, bliver ikke kun på mode i form af tøj, men også som et kvindeideal. Dette ideal gør sig gældende, til den moderne kvinde for alvor vokser frem i slutningen af 1910erne.

En passager fra det forliste skib Titanic, sætter også sit modeaftryk. I 1910erne, bliver Lady Lucy Duff Gordon’s modemærke Lucile, ekstremt populært. Sammen med modedesignere som Poiret og Chanel, fortsætter populariteten ind i de tidlige 20ere, der ‘den lille sorte’, bliver et staple i enhver garderobe. I tillæg vokser designere som Elsa Schiaparelli frem, og laver sin helt egen farve – Schiaparelli Pink.

Den franske modedesigner Madeleine Vionnet, skaber i 1930erne et bias cut, hvor stoffet skæres på skrå, der vil præge moden frem til nu. Hollywood kommer også til at spille en stor rolle i modehistorien, da indflydelsen fra sølvskærmen, for alvor sætter præg på hverdagsmoden. Militær mode bliver også en populær tendens under andre verdenskrig, med hvepsetaljer og kraftige skulderpuder.

Moden får så et New look, i regi af Christian Dior, som bliver den regerende silhouette for 1950erne. I 1960erne vokser Mod-moden frem, og vi ser miniskørtet, for første gang (udenom Vaudeville) i modehistorien. I 1970erne, kommer fri kærlighed og feminisme på agendaen, og dette afspejles i moden, der præges af psykedeliske prints. Discoen vokser sidenhen frem, og manifesterer sig godt ind i 80erne.

Nu laver vi vores egne små modemuseer

Fra 80erne og fremt til nu, ser vi så mode, der i høj grad er præget af luksus og konsumerisme – såkaldt fast fashion. De sidste årene, er dog også genbrugstøj og vintagetøj kommet på mode, hvilket gør, at mange samler sit eget lille modemuseum. Her kan du læse mere om smart investering med Bitcoin Prime, som kan hjælpe dig, med at opbygge din egne historiske garderobe.

Write A Comment