Manden starter med at barbere sig

I tusindvis af år har mennesket kæmpet en kamp med sit ansigtshår – over 25.000 hår så hårde og tykke som kobbertråd.

Hårene vokser mellem 125mm og 150mm om året, og mennesket vil bruge mere end 3000 timer i sit liv på at barbere dem.

Ægypterne barberede deres skæg og hår på hovedet, hvilket var en skik, som blev taget fra grækerne og romerne omkring 330 BC under regeringsperioden for Alexander den Store.

Oprindeligt blev soldaterne opfordret til at gøre dette som en defensiv foranstaltning, så man undgik at fjerner rev i ens hår, når man var i nærkamp med fjenden.

Som barberingen blev mere og mere populær i forskellige dele af verdenen, blev samfund hvor de ikke barberede sig kendt som “barbarians” hvilket betydet “the unbarbered” oversat til dansk de ubarberede. Kvindernes barbering af ben og under armen kom først til meget senere.

I de tidlige tider skrabede mænd deres hår væk med sten, flint, muslingeskaller og andre skarpe genstande. Senere eksperimenterede manden med bronze-, kobber- og jernskrabere.

I nyere tider begyndte manden at bruge en metal skraber, som på engelsk kaldes en “cut throat” – af indlysende årsager.

I flere hundrede år blev der brugt en metal barberkniv, som løbende skulle holdes skap. Hvis man ikke selv ejede en barberkniv, så gik man til en barbershop, som du nok har set på film. Det skal også nævnes at det virkelig krævede sine færdigheder at manøvrere med barberkniven, da det var lev at komme til at skære sig.

Hvorfor, hvornår og hvordan folk begyndte at barbere sig

Hvornår barberingen præcist starterede er uvist, men man ved at det var de tidlige ægyptiske mænd og kvinder, der virkelig etablerede barbering og hårfjerning som en regelmæssig del af deres daglige pleje. Og denne tradition er i bedste velgående blandt klodens folk den dag i dag.

Ægypterne havde en næsten usund personlig besættelse med kropshygiejne. Den græske historiker Herodotus (485-425 BC) skrev, at ægypterne badede sig flere gange om dagen og for dem var renhed mere vigtig end skønhed.

At være så ren hele tiden, blev opfattet som en fanatisk opførsel af folk som kom udefra. De gamle romere troede eksempelvis at mangel på kropshår var en slags forfærdelig misdannelse. Men ikke i Egypten, hvor præsterne troede at kropshår var skammeligt og urent.

Vilde dyr og barbarer havde hår, ikke den sofistikerede og avancerede ægyptiske civilisation. At være hårløs blev opnået ved barbering ved hjælp af forskellige cremer og så gnide sit hår med en sten.

Mænd, kvinder og endda børnene i det gamle Egypten barberede alle deres hoved hårt og bar specialfremstillede parykker, som var at foretrække over sit naturlige hår, og blev primært båret så den beskyttede mod solens skadelige solstråler. Parykkerne blev lavet af naturligt eller kunstigt hår og var også for at holde hovedet køligt.

Det var sjældent at finde en mand eller kvinde ude i offentligheden helt skaldet, ikke kun pga. solbeskyttelse, men også for et fashion statement.

En anden grund til at fjerne alt kropshår, inklusiv det i hovedbunden, var at det at være hårløs, også gav folk en bedre mulighed for at forhindre forskellige kropsinfektioner og sygdomme. At bo i Nildalen var slet ikke let, fordi det var så varmt og kropshår og varme kan sommetider være en skidt kombination.

Sæbe var ikke let tilgængelig for masserne, og ægypterne havde bestemt ikke alle de hårplejeprodukter, som er tilgængelige den dag i dag. At holde hår som gik ned til skulderen rent var meget svært, og vaske hjælper ikke altid på at gøre det rent, hvis du ikke kan vaske fedtet ud af håret. Et skaldet hoved kunne derimod let vaskes og tørres.

Et skaldet hoved føltes ikke kløende under en paryk, eller skabte plads til lus. Alle begyndte at barbere alt i sidste ende – alt. At være hårløse holdt folk køligere, lugtfrie og mindskede risikoen for lus. Jo mindre hår man havde, jo lettere var livet – sådan så man på det.

Barbermaskinen – den moderne metode

“Started from the bottom now er here..” bunden – hvad angår barbering – plejede at foregå med en skarp barberkniv i metal. Derudover skulle der bruges vand og sæbe, samt en meget rolig hånd, som sikrede at der ikke kom sår som kunne efterlade et år.

I dag er er der opfundet meget små og kraftfulde motorer, som sikrer en ren og effektiv barbering. Det er selvfølgelig barbermaskinen vi taler om og i følgende afsnit, kan du læse mere om hvor langt udviklingen af elektriske barbermaskiner er kommet.

Selvom barbering med en barberkniv blev populær takket være King C. Gillette i begyndelsen af 1900’erne, blev elektricitet betragtet som en fremgang, da de kom frem i 1920’erne. Canadiske Jacob Schick opfandt den og han havde den tanke, at hvis en mand barberede sig ordentligt hver dag, så kunne han leve til han var 120.

Schick’s første elektriske barbermaskine var ikke en success. Den første udgave var en smule uhandy og man skulle bruge begge hænder til at betjene den. Da han endelig gjorde designet mere brugervenligt og hele barbermaskinen blev samlet et i apparat, der lavede han et sandt hit. Barbermaskinen blev dengang solgt for 25 dollars og alle mænd ville have en. Da året var 1937 havde han solgt 1.5 millioner enheder.

I 1937 døde Jakob Schick. Selvom det var et meget uheldigt tidspunkt, så blomstrede firmaet videre og successen for hans opfindelse skulle vise sig, at blive endnu større end hvad man kunne forestille sig. I takt med populariteten kom der også andre virksomheder, som videreudviklede den elektriske barbering. Der var bl.a. Remington som introducerede deres ‘close shaver’, som havde en folie udover skærene, som man kender det i dag. Dette gjorde det en del mere behageligt at barbere sig.

Philips introducerede rotationsblade i 1939. Markedet blev en decideret battle, hvor kunderne blev tvunget til at vælge mellem de lange blade og Philips’ cirkelblade. En af de salgsfordele som der blev for cirkelbladende var, at de var lidt mindre, så de kunne barbere steder i ansigtet som andre barbermaskiner ikke kunde.

Væk med ledningen

Selvom de batteridrevne elektriske barbermaskiner begyndte at dukke op i begyndelsen af 1950’erne, så var det først i 1960’erne, at disse typer blev mere almindelige. Dengang var det en stor nyskabelse, da portabilitet ikke havde været muligt med barbermaskinerne. Virksomheder som Remington havde ikke kun barbermaskiner med batteri, men også med genopladelige batterier, hvilket var meget vigtigt mht. fremtidige omkostning og bekvemmeligheden.

Elektriske barbermaskiner har bestemt deres fordele, men en af deres største ulemper er, at barberingen simpelthen ikke er lige så tæt, som ved den “normale barbering”. Netop af denne årsag begyndte vi at se at alle de store firmaer, som producer barbermaskiner, introducerede fleksible barberhoveder, med det formål at barberingen skulle blive mere tæt.

Mere liv til batteriet

I 1990’erne kom der visuelle indikatorer på barbermaskinerne – disse kunne eksempelvis vise hvor meget strøm der var på batteriet. Derudover kunne indikatoren også lyse rødt, så man kunne se at det var tid til at oplade batteriet igen. Dengang var der forkskel på hvor effektiv barbermaskinen var, alt efter om den var fuldt opladt eller næsten tom. Det var meget svært at få en ordentlig barbering, hvis batteriet næsten var tomt.

Vi er dog kommet lang vej siden dette, og i dag får du elektriske barbermaskiner, som kan levere fuld kraft hele tiden. Det betyder at selvom der eksempelvis kun er 5 min. tilbage på batteriet, så vil barbermaskinen kunne levere på max kraft i disse 5 minutter. Når batteriet så dør, så dør det fuldstændig og på et sekund – der er ikke nogen glidende overgang.

Vandtætte barbermaskiner

I starten af årtusindeskiftet, så begyndte vi at se en ny type af barbermaskiner som blev vandtætte. Dette betød at hvis du skulle rense barberhovedet på barbermaskinen, så kunne du gøre dette under vandet eller endda tage den med dig under bruseren, hvis det ikke kun var barberhovedet som var vandtæt.

I 2001 lavede Braun en ny opfindelse, nemlig verdens første selvrengørende elektriske barbermaskine. I dag kaldes det typisk for en rensestation, og denne medfølger til nogle barbermaskiner. Det er meningen at barbermaskinen automatisk bliver gjort rent i denne og så kan barbermaskinen oplade samtidig.

Den seneste game changer

Endnu engang har Braun vist sig at gå forrest, når der handler om nyudvikling indenfor barberverdenen. Dette har de senest gjort da de introducerede ‘Braun Series 9’. I denne serie har alle deres barbermaskiner, den absolut nyeste form for teknologi indbygget. Dette inkluderer eksempelvis fire specialdesignede skæreelementer, som bla. er ‘hyperlift’ og en ‘cut trimmer’ (til hår som ligger ned) og deres OptoFoil element, som giver en endnu blødere barbering. Det er ikke kun en meget effektiv barbermaskine, det er også verdens hurtigste barbermaskine.

En af de største fordele ved den nye teknologi er måden hvorpå, den håndterer længere hår og skæg. De fleste som bruger en elektrisk barbermaskine, kan måske huske en hårklipper eller en trimmer til langt som de skulle bruge inden, den elektriske barbermaskine blev taget i brug. Braun Series 9 er blevet testet massiv på tre-dages skæg, og den klarede alle tests uden problemer. Det som er gjort anderledes er den indlejrede Sonic Technology, som udsender 10.000 mikrovibrationer, som “vækker” hårene og dermed får dem tættere på bladende.

Evolutionen fortsætter

Det er interresant at se hvor konkurrenceintensiv barbermaskine-markedet er blevet. Som følge heraf så fortsætter teknologien med at udvikle sig, men hvad er mon det næste?

Bran Series 9 har helt sikkert flyttet barbering et par skridt længere frem, hvilket giver os den hurtigste barbering med den mindst mulige indsats, men hvor præcis innovationen bringer os hen næste gang, må fortsat stå i det uvisse.

Er du i markedet for en barbermaskine, men du ved ikke helt hvilken er du skal købe, så har forbrugersitet Pricesurf lavet en oversigt, over de bedste barbermaskiner på markedet.

Write A Comment